Fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Alexandru Ivan, implicat în dosarul mitei de peste 22,4 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, cu acord de recunoaștere a vinovăției.
Primul termen al dosarului înregistrat la Tribunalul București pe 15 mai privind sesizarea instanței cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 NCPP) a fost fixat pe 29 mai.
Astfel, Alexandru Ivan, ar putea beneficia de prevederile noului Cod de Procedură Penală în cazul în care instanța admite acordul de recunoaștere a vinovăției.
Pe de altă parte, instanța ar putea să respingă propunerea procurorilor și să îl judece în procedură obișnuită, situație în care pedeapsa ar putea fi mai mare decât cea propusă de procurori.
Fostul director CNAB este acuzat de ”trafic de influenţă în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului «Henri Coandă» din Otopeni”, potrivit DNA, o mită de milioane de euro fiind pretinsă, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, unui om de afaceri, dar și directorului general al unei societăți comerciale (mai multe informații AICI).
Articolul 483 din noul Cod de Procedură Penală prevede ca „după încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală”
De asemenea, articolul 480 din noul Cod de Procedură Penală stabilește Condițiile încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, și anume:
„(1) Acordul de recunoaștere a vinovăției se poate încheia numai cu privire la infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ani.
(2) Acordul de recunoaștere a vinovăției se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului. La încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției, asistență juridică este obligatorie (…)
(4) Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii (…)”.
Afacerea ”Mită la Aeroportul Otopeni” – unde șpăgile de zeci de milioane de euro păreau ”firești” în contextul în care firmele avantajate obțineau, în câțiva ani, profituri uriașe – a fost scoasă la iveală după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au beneficiat de avantajul de avea în ”interior” un martor-colaborator. Ulterior, personajele-cheie ale acestei afaceri au fost înregistrate chiar în timp ce puneau la cale ”planul de acțiune” prin care contractele de închiriere puteau fi prelungite cât mai mult timp.
Astfel de contracte fuseseră perfectate, anterior, pentru o perioadă de 10 ani, numai că ”partenerii de afaceri” s-au trezit în situația în care o astfel de prelungire se făcea cel mult pe un an. Au fost cu toții nemulțumiți, și astfel s-a trecut la ”asediu prelungit”, cu disponibilitatea de a oferi o mită incredibilă.